top of page

Har kaffetemperaturen noe å si for smaken?


I dag skal vi se litt på hvordan temperaturen kan påvirke hvordan vi smaker, og hvordan vi kan få perfekt temperatur på kaffen.


Men først må vi se litt på hvorfor temperatur har noe å si for hvordan vi smaker, og ikke minst på kaffe. Jo nærmere temperaturen på det vi skal smake er munnhulen vår jo enklere er det for oss å plassere smakene. Når jeg sier plassere smakene mener jeg forskjellen på syrlig/salt, søtt og bittert. Prøv å tenk tilbake til sist du smakte på noe, hvor plukket du opp smakene?
Kaffetemperatur og smak

Fremst og på siden plukker vi opp syrligheter og salt. På midten plukker vi opp søtt, og bakerst plukker vi opp bitterhet. Dersom kaffetemperaturen er likere temperaturen vi har i munnen blir det altså enklere å kategorisere smakene og til og med kanskje sette andre ord på smaken enn syrlig, søtt eller bittert. Kanskje du klarer å trekke ut litt bæraktige smaker ut fra det søte, eller noen syrlige smaker som lime eller sitron i stedet for syrlig når kaffen er kaldere.


Og grunnen til at det er lettere å plukke opp smaker når kaffetemperaturen er lavere er rett og slett fordi tunga nummes av høy temperatur. Du har kanskje opplevd å brenne deg på tunga og ikke smaker noe i det hele tatt? Dette skjer fordi cellene på tunga tør av den høye temperaturen og da er det ikke noe igjen til å plukke opp smaker.Få en perfekt kaffetemperatur


Vi anbefaler å drikke kaffen på rundt 55 grader dersom målet ditt er å frem mest mulig smaker. Smakene i kaffen vil også endre seg litt etterhvert som kaffetemperaturen synker. En morsom øvelse kan være å notere hva slags smaker du får frem når kaffen er varm (ikke så varm at du brenner tungen selvfølgelig), når den er lunken og når den er kald.


Dette er en oppgave vi gir deltakerne på cuppingkurset vår. Dersom du syns kaffesmaking er et spennende fagfelt å dykke ned i er kurset Cupping det perfektet kurset for deg. Her snakker vi mye om smak og aroma, i tillegg til å smake på 6 forskjellige kaffer og analysere dem. Les mer om kurset og meld deg på her.53 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page