top of page

Flat White – hva er det?

Oppdatert: 24. mai

Å skulle skrive om Flat White for oss er som det er for en Italiensk pizzabaker å skulle skrive om amerikanske pizzaer, og forklare hva det er. Det er åpenbart hva det kan være, men vi forstår at det ikke nødvendigvis er like forståelig for alle.

To espressobaserte drikker med latte art i seg.

Litt historie om Flat White

Det fortelles ulike historier om hvordan Flat White oppstod og hvorfor. Alt fra at engelske tedrikkere i Australia ville forberede kaffen slik som de gjorde forberedte sin te, til at det var et år hvor melken ikke var som den skulle og førte til at de ikke klarte tilføre skum når de steamet. Det var morsommere enn vi trodde å se alle disse kreative forslagene. De fleste er enige om at den Flat White vi kjenner i dag har opprinnelse fra Australia eller New Zealand.


Opprinnelse til Flat White

Vår intuitive forståelse av hvorfor Flat White har fått plass har alltid kretset rundt den åpenbare mangelen i den opprinnelige espressomenyen som oppstod i Italia. En meny som ellers har holdt god stand i mange av verdens hjørner i lang tid (her har vi ikke tid til å forholde meg til hva som skjer borte i USA og alle avarter og «kaffe-innovasjoner» de har kommet med). Handlekraftige australiere tok saken i egne hender og fylte dette tomrommet på egenhånd og skapte Flat White. Vi i Norge var litt mer forsiktige og importerte en variant fra et kjent ferieland, nemlig Cortadoen fra Spania (mest sannsynlig fra Torvika på sørkysten). Cortado var opprinnelig ca 50/50 kaffe og melk. Cortadoen vår derimot er mer fleksibel og varierer veldig i mengde og i utseende, men er nok aldri større i volum enn en Cappuccino, men har mindre skum.


Flat white til venstre og cappuccino til høyre. Se ulikheten på skumnivået.Så hva er egentlig en Flat White?

En espresso med steamet melk, uten så mye skum! Akkurat slik som Cortadoen, Kaffe Latte og Cappucino. Forskjellen ligger i «detaljene», eller mengende og forholdene om du vil. Koppstørrelsen er den samme som gjerne brukes til Cappuccino, selv om noen har en litt større kopp til Flat White. Flat White skal være mindre og sterkere enn en Kaffe Latte, og svakere enn en Cappuccino. Den blir svakere ved at en ikke steamer opp melken med like mye skum (skum tar mer plass i koppen enn flytende melk). Noen hevder det skal være en Ristretto fremfor en Espresso i bunn og noen mener det ikke skal være ananas på pizza.Hvordan lage Flat White?

For å lage en Flat White trenger du i utgangspunktet en espressomaskin (hvis ikke, se blogginnlegg «hvordan lage espresso hjemme»). Lag en espresso slik som du liker den i en kopp som ikke rommer mer enn 225ml, steam opp melk med lite skum, hell så melken over espressoen. Voila!


Lykke til!


PS! Sjekk ut våre kommende kaffekurs! Ta gjerne kontakt med Julian på academy@rrebel.no dersom du har flere spørsmål eller det er noe mer du lurer på. Bli med oss på den spennende kaffereisen!

94 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page