top of page

Hvordan lage espresso hjemme uten espressomaskin?

Oppdatert: 24. mai


I dagens blogginnlegg skal vi gå litt inn på forskjellige metoder å lage espresso på. Vi skal se på hvordan du kan lage espresso hjemme uten espressomaskin, med en bialettikanne og også noen andre morsomme metoder du kanskje ikke visste om fra før.


Melk helles i et glass med kaffe.Hvordan lage espresso hjemme uten maskin?

Vanligvis bruker vi et kaffe og vannforhold 1:2, dette betyr at dersom vi bruker 18g kaffe ønsker vi å ende opp med 36g ferdigbrygget espresso. Dette er primært ved bruk av espressomaskin, men dersom du skal lage espresso uten maskin endres oppskriften litt.

Det er mange måter å lage espresso hjemme på, du kan lage espresso med f.eks pulverkaffe som er laget for å være espresso. Med andre ord: pulverespresso, kanskje? Store kjeder som Blue Bottle har også nå laget en “kvalitets” pulverkaffe. Hvorvidt dette er kvalitet er jo selvfølgelig diskuterbart. Men å vite om muligheten er uansett fint, tenker vi.


Det er jo ikke til å skyve under teppet at pulverkaffe stort sett er laget av Robusta som stort sett er kjent for å være av lavere kvalitet, men mer om om det en annen gang.


Hvordan lage espresso med Aeropress?

En annen brygger som du kan bruke for å lage espresso hjemme er faktisk Aeropress. Når vi bruker Aeropress til espresso endrer vi oppskriften litt. Vi bruker fremdeles 18g med kaffe, men vi tilsetter 70g vann. Du kan også bruke måleskjeen som følger med, som rommer ca 16g kaffe, og helle vann opp til 2 tallet istedenfor 4 dersom du ikke har tilgang til vekt. Vi sikter på en bryggetid på ca 2 min, og bruker en ganske så finmalt espresso. Dette gjør vi for å være sikre på at vi får ekstrahert ut nok av espressoen. Slik at vi faktisk får noe som ligner på espressoen vi får på espressomaskinen. Det er også viktig å røre godt, for å skape en god agitasjon. Når du presser ned stempelet på Aeropressen, presser du helt ned slik at du får med deg litt “crema”.

Kaffe presses ut av filteret til en aeropress


Hvordan lage espresso med bialetti?

Mange har kanskje en bialettikanne eller mokkakanne som det også kalles hjemme, istedenfor for en espressomaskin. Og er en perfekt måte å lage espresso uten maskin. Her handler det mest om å prøve seg litt frem, 6-kopp biallettikannen anbefaler vi å bruke 25g finmalt espresso og vann til rett under ventilen på kannen. Noen liker å bruke kokende vann i stedet for kaldt da tiden det tar for at vannet skal koke kan forårsake at espressoen brenner seg før den er ferdigbrygget. Bruker du medium varme på kokeplaten er dette noe som skjer sjeldent. Når det kun er luft som kommer ut av kannen er det på tide å ta den av platen. Skyll den nederst delen av kannen i kaldt vann for å avslutte bryggingen helt, slik at espressoen ikke blir overekstrahert.

Espresso i en espressokanne


Hvordan lage espresso med kaffetrakter?

Kaffetraker er nok det de fleste av oss har hjemme. Tweaker vi til oppskriften her kan vi også lage en espresso lignende drikke. Grunnen til at det ikke blir helt som en den definerte drikken espresso er mangelen på trykket.


Nå skal vi se litt på hvordan lage espresso på kaffetrakter. Det første du må gjøre er å bytte ut filterkaffen med en espresso, denne på kvernes finere enn du vanligvis ville brukt til trakter. Og så må vi se litt på kaffe- og vannforholdet. Også her kan vi bruke samme forhold som på Aeropress, men vi må kanskje skalere det litt opp, Aeropress lager jo kun en, men i en kaffetrakter kan vi jo lage flere på en gang. Dersom du skal lage to espressoer kan du da gange oppskriften for Aeropress med 2. Det betyr da at du skal bruke 36g espresso til 140g vann. Dette blir det vi kaller en espresso men er kanskje det nærmeste vi kommer espresso på kaffetrakter. Det viktigste her, som det også er med de andre teknikkene, å prøve seg fram til å finne en måte du trives med å lage espresso på og som også smaker godt for deg.

Svart kaffe drypper.


Oppsummering av hvordan du lager espresso hjemme uten maskin


Til slutt for å oppsummere litt, selv om mulighetene er uendelige for å lage espresso hjemme uten maskin. Kan det være lurt å ha noen tommelfingerregler. Espressoen vi ønsker å oppnå har et kaffe- og vannforhold på 1:2, så de bryggemetodene hvor det damper en del må vi ta hensyn til det og legge til mer vann. Det er derfor vi bruker 70g vann i en Aeropress f.eks. for vi vil mest sannsynlig ende opp med et brygg som veier rundt 36g.


Kverningsgraden bør også endres til en finere kverining enn det du vanligvis ville brukt for filterkaffe til samme utstyr. Dette er for å sikre at vannet klarer å trekke mest mulig ut av kaffekornene. Jo mindre kaffekornene er jo lettere er det for vannet å trenge gjennom og trekke ut egenskapene til kaffen.


I tillegg må vi ha en kraftigere agitasjon, eller bevegelse, i brygget for å gjøre opp for det manglende trykket. Siden espresso vanligvis brygges under et høyt trykk, et sted mellom 8-9 bar, vil vi få en helt annen konsistens på brygget. På grunn av det høye trykket får vi mye bevegelse og det gjør at vi får en raskere og høyere ekstraksjon.


Men det aller viktigste er så klart å finne den oppskriften du trives med på det bryggeutstyret du liker best. Og at det smaker sånn du foretrekker. Alle smaker forskjellig og har forskjellige preferanser og det er så viktig å understreke!2 098 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page