top of page

Slik får du perfekt Latte Art

Oppdatert: 24. mai

Latte Art er kunsten å tegne med melkeskum i espressoen, og det kan være alt fra et enkelt hjerte til mer avanserte mønstre til å imponere gjestene dine med. Men hvordan går det seg egentlig til at fløyelsmyk melk og espresso sammen kan danne alt fra hjerter til svaner? Det skal vi se litt nærmere på nå.


Melk helles i et tulipanmønster i en kopp kaffe.

Det mest avgjørende når det kommer til Latte Art er at melken er steamet godt. Da mener jeg ikke godt som i lenge, men at resultater er godt. Hvordan man steamer god melk er det vi skal se litt på nå. Lenger ned kan du også lese litt om Latte Art kurset vår.


Lær å lag Latte Art hos oss på rRebel Coffee Academy

 

Hvordan steame melk?


Det vi gjør når vi steamer melk er å tilføre luft i melken samtidig som vi varmer den opp. Vanligvis bruker man en espressomaskin med steamrør for å steame melk, men det finnes også andre måter å tilføre luft i melken.


Som f.eks å helle varm melk i en presskanne og “pumpe” inn luft, er en fin måte å steame melk på hjemme. Ved bruk av denne teknikken er det vanskelig å kontrollere skummengden og det kan være vanskelig å få en melk man faktisk kan lage Latte Art med. Derfor vil vi ta utgangspunkt i steaming med espressomaskin og steamrør.


Perfekt melk hver eneste gang er kanskje et litt vel hårete mål, men med de tre tingene vi skal ta for oss nå i bakhodet er veien litt kortere enn du tror.


Ha ørene på plass når du steamer melk


Melkens ABC kan du også kalle det. Det første du skal tenke på når du steamer melk, altså A, er luft. Uten luft får du ikke noe skum. Og for å få luft i melken er du avhengig av at et av hullene i steamhodet er over melken. Når et av hullene på steamhodet er i overflaten av melka hører du en slags suse-lyd. Så det er viktig å ha ørene på plass når du skal steame. Det kan være en fordel å ha en liten vinkel på kanna når du steamer for å være sikker på at et av hullene er i overflaten.Husk rotasjon


Når melken har “vokst” til ønsket mengde er det klart for neste steg. Rotasjon, steg to altså B. Rotasjon er viktig for å knuste eventuelle store bobler som kom da du slapp inn luft. Nå kan du godt rette opp kanna litt slik at du unngår å få inn mer luft. De boblene du får inn nå har du ikke tid til å knuse.Temperatur er viktig for en perfekt melk


Mens du fremdeles har en rotasjon, en slags virvelvind som drar med bobler slik at de knuses, er det klart for neste steg. Temperatur som er det tredje og siste steget, altså C. Temperatur er viktig både med tanke på smak men også hvor lett det er å flytte på skummet slik at det går den veien du vil. For det er nettopp dette vi gjør når vi lager latte art. Melken bør ha en temperatur mellom 60-65 grader, dette er det varmeste vi kan varme melken uten at den blir “ødelagt” og smaker risgrøt. Dette vil overdøve den deilige kaffesmaken, og det vil vi jo ikke!


Nå som melken er klar er det på tide å lage latte art. Pass på at du snurrer melken, slik man ofte gjør med vinen før man lukter på den, til du får en blank overflate. Da blander du skummet og melken igjen slik at du får en jevn masse.


Hvordan lage Latte Art


Helleteknikk er viktig når du skal lage latte art. Det kan være en fin øvelse å helle vann fra melkekanna i vasken med fokus på å få en jevn og rett stråle, uten å søle. Vinkelen du har på kanna har mye å si for om du får med deg skummet også. Når du føler at du har kontroll på strålen kan du øve med melk og espresso.


  • Det første vi gjør er å lage en bakgrunn, start langt fra og prøv å hell i små sirkler slik at du løfter opp cremaen og får en jevn og fin bakgrunn. Hell i underkant av halvparten av mengden du får plass til i koppen. Holden koppen litt på skakke slik at du koppen nærme kaffen når du heller. Da vil skummet legge seg oppå cremaen istedenfor å gå under cremaen.

  • Start med å prøve å lage en flekk, eller en sirkel som du får ved å helle mye på ett sted.

  • Når du får til dette kan du prøve å forme flekken. Da må du helle litt langt fra igjen, for nå skal du forme sirkelen og ikke legge mer skum på bakgrunnen. Mens du løfter kanna heller du med en jevn stråle, samtidig som du drar strålen gjennom flekken slik at du danner et hjerte. Dette er ganske vanskelig de første gangene men med litt trening er ikke det perfektet hjertet langt unna. Når hjerte er på plass har du allerede mange av de grunnleggende teknikkene for å lage din egene signatur i kaffen du serverer gjestene dine.


Lær å lag Latte Art hos oss på rRebel Coffee Academy


Ønsker du å lære mer om Latte Art, så har vi et kurs du kan melde deg på. Her lærer du hvordan du steamer og heller melk for å lage kunst i koppen, og du får prøve deg på forskjellige mønstre. Kurset passer for deg som har erfaring med melkesteaming og som vil lære hvordan du lager Latte Art. ​


Med vår erfarne baristatrener får du personlig og profesjonell oppfølging og veiledning underveis i kurset. Du får jobbe på utstyr av høy kvalitet og med et kvalitetsutvalg av spesialkaffe.


Les mer og meld deg på Latte Art kurs HER!
455 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page