top of page

Sensorisk utforskning av kaffe - hvordan lære kaffesmaking hjemme?

Oppdatert: 5. aug.

Det kan være vanskelig å plukke ut hva kaffen smaker. Det krever mye trening å utvikle forståelsen og ordforrådet som skal til for å kunne kommunisere hva vi smaker. Det er ikke gjort på en dag å kunne skille de ulike smakene og aromaene fra hverandre. Heldigvis spiser og drikker vi som regel noe hver eneste dag, og det gir oss muligheten til å trene. I dagens blogginnlegg skal vi gå litt inn på hvordan du kan lære kaffesmaking hjemme.

kaffesmaking hjemme våre tips

Hvordan opplever vi smaken?

Når vi får til å kjenne igjen smakene sødme, syrlighet eller bitterhet så bruker vi tungeranden og noen av papillene som vi har på tungen til å kjenne og forstå smakene. Luktecellene vi har i luktsenteret absorberer aromastoffer i gassform og sensorisk hukommelse hjelper oss til å forstå hvilke aromaer vi kjenner igjen. Hvis vi feks kjenner igjen aromaen jordbær i kaffe, så henter vi frem et tidligere sensorisk minne fra å smake et jordbær og/eller noe med jordbæraroma. Det kan også være at vi rett og slett henter frem aroma beskrivelsen fra fantasien vår.


Betyr smak og aroma det samme?

Smak og aroma er to forskjellige ting som vi ofte blander sammen. Hvor smak deles inn i syrlighet, sødme, bitterhet, salt og umami, mens aromaene kan være einebær, jord, sjokolade, epler, jordbær med mer. Et jordbær smaker søtt og syrlig i en deilig balanse, mens det lukter ulike nyanser av jordbær, litt avhengig av modningen.

Noen får bilder av farger i bevisstheten når de smaker ulike ting. Lilla, rød, gul, brun etc. Og i mange tilfeller kan disse fargene ses på som hjernens måte å analysere og forstå det som smakes. Vinsmakere og kaffesmakere bruker «smakshjul» hvor ulike aromaer er kategorisert etter farge. Andre kan få frem konkrete minner fra barndommen eller andre situasjoner i livet som de har knyttet til lukten av noe.



Kaffesmaking hjemme - øvelse gjør mester

Det er vel etablert at ferdigheter må trenes for og utvikles og raffineres. Det samme gjelder smakssansene og evnene til å kommunisere opplevelsen. Undertegnede gjorde en interessant observasjon av sin egen smaksreise nylig da morgenkaffen ikke smakte slik som det skulle (les: den var ikke god). Tiden strakk ikke til for et nytt brygg og behovet for koffein var fremtredende. Tanken kom som et klassisk eureka-øyeblikk; «hva med å bare drikke kaffen og ikke sitte å smake på den?» Det hjalp! Ved å ikke la kaffen rulle rundt på tungen frem og tilbake og unngå smatting, ble ikke smaksbalansen og aromaene like fremtredende. En trent smaker er bevisst på smak, og det medfører ofte en generell tilnærming til det å spise og drikke. Ved å alltid smake på alt som spises og drikkes skapes flere minner av ulike smaksopplevelser, minner som igjen kanskje hentes frem når en smaker nye kaffer.



Har du prøvd blindsmakinger hjemme enda?

Det kan være morsomt sammen med andre og gjøre blindsmakinger hjemme. Ta bind for øynene og smak på ulike råvarer og forsøk å gjett riktig. Det er ofte vanskeligere enn en tror. Mange har nok ledd av at Hellstrøm ikke klarte å skille hvitvin fra rødvin og tenker de kan gjøre det bedre selv. Forsøk selv og le etterpå! Vanskelighetsgraden øker når konsistensen på det du smaker ikke er lik som dens opprinnelige, altså det er vanskeligere å forstå at det er eplearoma i vann enn å forstå at det er eple du spiser hvis du får servert en bit av et eple.

Smak på det du spiser og drikker, hver gang, hver eneste dag. Vær mer bevisst.



Lykke til!



PS! Sjekk ut våre kommende kaffekurs! Ta gjerne kontakt med Julian på academy@rrebel.no dersom du har flere spørsmål eller det er noe mer du lurer på. Bli med oss på den spennende kaffereisen!

52 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page