top of page

Hvordan velger du de beste kaffebønnene?

Oppdatert: 24. mai

I et hav av forskjellige brennerier og kaffeleverandører kan det være vanskelig å velge hvilke kaffebønner man skal gå for. For hvilke kaffebønner er egentlig best? Er Geisha bønnen virkelig så god som alle skal ha det til? Kan vi sammenligne en bærtørket brasilianer med en bærtørket etiopier? Dette skal nå nå ta et lite dypdykk i.


Kaffebønner i en pose

Alle smaker forskjellig!

Først og fremst er det viktig å si at alle smaker forskjellig. Jo mer vi har smakt, jo mer har vi å sammenligne med. Vi kan se på det som en slags ordbok av smaker som vi gjemmer i bakhodet og finner frem når vi smaker på noe. For det er nettopp det vi gjør når vi smaker. Vi sammenligner med tidligere opplevelser. Du har kanskje lurt på hvordan i all verden en kaffe kan smake som sukkerspinn eller som ananas? Det er fordi kaffen har en lignende smak, og siden smak er så vanskelig å beskrive er vi hele tiden på jakt etter “knagger” å henge det på.


Prosessering: Slik finner du ut hvilke kaffebønner som er best for dine smaksløker

Når vi skal velge oss ut kaffebønner til å brygge kaffe med kan det være lurt å se på hva slags prosessering kaffebønnene har gått gjennom. Er du en som liker veldig søte ting, kan da bærtørket kaffe være et godt alternativ til deg. Kaffebønner som er bærtørket er kort fortalt kaffekjerner eller frø som er tørket med fruktkjøttet på. Da får kjernen eller frøet om du vil kalle det det, trekt til seg mye av sødmen som er i fruktkjøttet og vi vil få en ganske søt kaffe som kan minne litt om bær.


For noen blir denne bærete smaken kanskje litt mye og da kan en honey-washed eller semivasket som det også heter være et godt alternativ. Her beholdes noe av fruktkjøttet på i tørkefasen og vi vil mest sannsynlig få en velbalansert smak. Litt syrlighet og litt sødme. Best of both worlds som en kjent sangerinne en gang sang.


Dersom du elsker syrlige smaker kan vasket være et godt alternativ. Med denne metoden blir kjernen til kaffebæret/ frøene tørket uten fruktkjøtt. Denne kaffen smaker dermed litt syrligere enn bærtørket kaffe og blir ofte omtalt som elegant, rent eller fruktig. Siden vi ofte tenker at syrlig og sur kaffe ofte er det samme. Det er det ikke, sur kaffe får du dersom du ikke vasker kaffeutstyret ditt ofte nok.


Land og jordsmonn påvirker smaken

Som alle andre frukter og bær blir smaken påvirket av vær, vind temperatur men også jordsmonn. Og er noe vi må innom når vi skal anbefale kaffebønner. En kaffe fra bærtørket kaffe fra Brasil kan ha lignende smak om en bærtørket kaffe fra Etiopia, men de vil mest sannsynlig være ganske forskjellige. Både på grunn av jordsmonn men også på grunn av høydemeter. Jo høyere opp trærne vokser jo mer kompleksitet og syrlighet vil fremtre. En kaffe fra Etiopia vil ofte ha flere sjatteringer av smaker enn det en Brasiliansk variant vil ha.


Smaken av god samvittighet

Det er dessverre mange som glemmer kanskje de viktigste i hele prosessen med jakten på de beste kaffebønnene. Vi husker på navn som geisha, pacamara og SL28, men vi biter oss sjeldent fast i navn som Finka Tamana, La Leona, La Bolsa. Dette er anerkjente kaffegårder med mange mennesker som brenner for å lage best mulig kaffe. Disse menneskene skal også ha lønn. Dette er også noe å tenke over når du skal kjøpe kaffe, det er ikke bare brenneren eller baristaen du kjøper kaffe av som skal ha lønn. Men også det menneske som mest sannsynlig har håndplukket alle kaffebønnene som er i posen du kjøper, og alle de andre posene som står i butikkhylla. For en kopp kaffe brukes det ca 120 bønner, det er 120 bønner som et menneske har plukka ned fra treet, sortert og prosessert. Veid og sendt og lagt all stoltheten sin i.Oppsummering av anbefaling av kaffebønner


Og så til slutt en liten oppsummering av hva som er lurt å tenke på når du skal velge ut de aller beste kaffebønnene til kaffekoppen du skal nyte.

  • Hva liker du? Finn ut av hva slags type smaker du foretrekker, alle er forskjellige og godt er det!

  • Forskjellige type prosessering gir forskjellige smaker, bærtørket = søt, semi vasket = midt mellom søt og syrlig, vasket = syrlig

  • Jordsmonn og høydemeter påvirker smaken, jo lavere kaffen er dyrket jo rundere vil kaffen oppleves og jo høyere opp den er dyrket jo mer kompleks vil smaken være.

  • Tenk på menneskene bak kaffen


Og siden vi allerede har name-dropet geisha. En geisha er veldig vanskelig å dyrke, dette er en plante som gir få bær per tre og er derfor ganske ugunstig å satse på i den forstand. Men til gjengjeld er geishaen kjent for å ha en helt kompleksitet og aroma uten like. Ofte finner en smakstoner som sjasmin, urter og bær. En god geisha er ofte ganske god, og dersom du har en lommebok som ikke skades av å bruke litt ekstra penger på kaffe bør du absolutt teste. Men det finnes også gode alternativer som ikke koster like mye. Det viktigste er at du bruker penger på noe du syns smaker godt og som du syns er viktig å støtte.252 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page