top of page

Alt du trenger å vite om AeroPress

De aller fleste som er litt over gjennomsnittet interessert i kaffe vet godt hva en AeroPress er, men for mange er dette et ukjent ord.


AeroPress fylt med kaffe.

AeroPress er et verktøy og en metode for å brygge svart kaffe. Noen sverger til den og andre liker fleksibiliteten den gir. Noe som er helt sikkert er at mulighetene aeropressen gir er mange! 

Bakgrunn – AeroPress blir til


AeroPressen ble først utviklet av ingeniøren Alan Adler. Det hele startet i garasjen til Adler i 2004 og et ønske om en kaffe med mindre syrlighet og rundere smak.


Hell i uhell skulle ha det til at AeroPressen og bryggemetoden ikke reduserte syrlighet, men var fantastisk måte å utvinne kompleksiteten på som finnes i kaffe.

 

Metoden ble fort populær og åpnet opp for en rekke måter å brygge individuelle kopper kaffe raskt og effektivt. I dag finner du kaféer og kaffebarer over hele verden som serverer kaffe til gjestene sine på AeroPress. Blant dem er Tim Wendelboe, som har lagt sin lit til bryggemetoden for å servere “svart kaffe” i sin kaffebar i mange år.


Sport


Nå finnes det også offisielle mesterskap i AeroPress brygging. Er det noe vi mennesker gjør best så er det lage sport og konkurranse av hva som helst, og kaffebrygging er intet unntak.


World Aeropress Championship er nå det øverste ledd i en konkurranse med deltagere fra mer enn 60 land. En konkurranse som startet på et lite rom i Oslo med tre deltagere og Tim Wendelboe som dommer.

 

Noe som er veldig gøy med dette er at det offisielle konkurranseorganet publiserer oppskriftene til alle finalistene som har deltatt siden starten. Å lese oppskriftene her er et testament til bredden og fleksibiliteten av verktøyet og metoden.


Fleksibilitet


Noen av fordelene med AeroPressen er dens fleksibilitet med hensyn til oppskrifter og ekstraksjoner. Det er et verktøy som kan tilpasses veldig etter brukerens preferanser.

 

For eksempel, kan man bruke papirfilter, metallfilter eller dobbelt papirfilter og kan således tilpasses veldig etter brukerens preferanser. Man kan tilpasse mengden kaffe fra typiske brygg på 60 gram per liter, til sterke konsentrasjoner som vannes ut etterpå som en Americano.

 

Med andre ord, man kan lage noe som minner om espresso til noe som minner mer om en vanlig svart kaffe.

 

Den har også en form som gjør den fleksibel. Fleksibilitet i alt fra måte man brygger på til rengjøring og portabilitet. Noe som har gjort den til en favoritt blant friluftsliv entusiaster. What’s not to like?Brygging og metode


AeroPressen faller innenfor kategorien av de vi kaller for immersion brygging. Det betyr at kaffen ligger i kontakt med bryggevannet under hele ekstraksjonen / bryggetiden, akkurat som presskanne kaffe og kokekaffe.


Forskjellen mellom AeroPress og presskanne kaffe er at stempelet vi bruker tvinger brygget gjennom et filter. Bruker man et papirfilter vil filteret absorbere noe av oljen i kaffen. Det gjør at smaksopplevelsen blir renere enn sine immersion motparter.

Smak – hva vi mener når vi snakker om AeroPress og smak


Ved å bruke filter i AeroPressen putter selve metoden oss i en unik posisjon hvor vi får det beste av immersion og det beste av filterkaffe.

 

For å sammenligne metodene kan man si at filterkaffe er en prosess hvor man vasker ut smaken fra den kvernede kaffen over tid, og bruker et filter til å absorbere oljer og forhindre at mindre kaffepartikler havner i det ferdige brygget. Dette vil gi oss en ren smak av kaffen.

 

Med immersion sitter vannet og trekker ut smaken akkurat som en te. Med dette kommer også oljene og kaffepartiklene med i koppen. Dette gir oss en fyldig munnfølelse, men dette gjør også at nyansene og kompleksitetene i smaken kan komme til korte.

 

Derfor kan AeroPress gi oss det beste av begge verdener om man bruker papirfilter fordi det vil absorbere noe av oljene og forhindre at koppen overfylles av kaffepartikler. Man kan få fylden til et immersion brygg og kompleksiteten til et filterbrygg.Noen siste ord og litt inspirasjon – en grunnleggende AeroPress oppskrift.


Vi elsker AeroPress av flere grunner. Vi elsker den blant annet fordi den gir oss det beste av immersion og filterbrygging.


Det er en fleksibel brygger som kan brukes overalt. Den er favoritt blant friluftsfolk, hjemmebaristaer og profesjonelle, og den har et helt unikt miljø med entusiaster rundt seg i alle former.

 

Trenger du inspirasjon? Her er en enkel AeroPress oppskrift til å få deg i gang.

 

Du trenger:

 • AeroPress

 • Filter

 • Timer / tidtaker

 • 200g kokende vann

 • 14g nykvernet kaffe

 • Rørepinne / skje

 • Noe å brygge på - en kopp, f.eks.

 

Metode:

 • Skru ut filterholderen og legg et filter i.

 • Væt filteret med vann og skru filterholderen inn i AeroPressen igjen.

 • Ha 14g nykvernet kaffe i AeroPressen.

 • Sett AeroPress på en kopp eller en serveringskanne.

 • Start timeren og fyll 200g nykokt vann.

 • Bruk rørepinnen / skjeen og rør kaffe- og vannblandingen 3 ganger frem og tilbake.

 • Ta ut rørepinnen / skjeen og forsiktig sett inn stempelet.

 • Trekk stempelet litt opp. Dette lager et vakuum slik at kaffen ikke renner ut.

 • Når det har gått 01:00 minutt på timeren, ta av stempelet.

 • Bruk rørepinnen / skjeen og rør frem og tilbake 3 ganger.

 • Ta ut rørepinnen / skjeen igjen. Sett i stempelet og press ned.

 • Du trenger ikke presse for hardt, bare len deg på stempelet og la tyngdekraften gjøre resten.

 • Når du har presset stempelet hele veien ned kan du ta av AeroPressen.

 • Brygget ditt er nå klar til å serveres.

 • Nyt!


22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page